Följ Goodyear Dunlop Sverige

Goodyear lanserar IntelliGrip Urban Concept: ett smart däck för framtidens urbana fordonsparker

Pressmeddelande   •   Mar 08, 2017 15:22 CET

Goodyear IntelliGrip Urban

Goodyear IntelliGrip Urban-konceptdäck syftar till att tillhandahålla ökad säkerhet och energieffektivitet samt möjliggöra urbana fordonsparkslösningar för framtidens självkörande elfordon

På 2017 års upplaga av den internationella bilmässan i Genève avslöjade Goodyear hur den närmaste framtidens däck skulle kunna se ut. IntelliGrip Urban är ett konceptdäck framtaget för framtidens självkörande elfordon för samåkning i stadsområden.

On demand-transport – eller samåkning – som alternativ till taxi, hyrbilar eller att köra själv är inte längre bara intressant för 00-talister. Värdet i bekväm omedelbarhet, plats och betalning tilltalar alla samhällsgrupper och gör samåkningstjänster populära hos den breda massan. Inflyttningen till städer skapar en idealisk miljö för att börja använda dessa nya transportsätt.

"Med ett fokus på fordon för framtidens stadsområden syftar IntelliGrip Urban-konceptdäckets tekniska egenskaper till att maximera drifttiden och energieffektiviteten. Detta är avgörande för att leverantörer av ’mobilitet som en tjänst’ ska kunna erbjuda sina kunder bättre mobilitet", säger Jean-Claude Kihn, vd för Goodyear i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Goodyear IntelliGrip Urban, med avancerad Sensor-in-Tire-teknik, är ett smart däck framtaget för att stödja styrsystem i självkörande fordon och öka passagerarsäkerheten. Konceptdäcket känner av väg- och väderförhållanden. Genom att samla in viktiga data och skicka dessa direkt till fordonets datorsystem kan bilen optimera hastighet, bromsning, väghållning och stabilitet.

Framtidens självkörande fordonsparker kommer att användas i en komplex miljö, med andra fordon, förare, fotgängare och data från alla element som utgör sakernas Internet. Däck som till exempel Goodyear IntelliGrip Urban kan spela en avgörande roll i det här framväxande ekosystemet.

Dessutom kommer fordonsoperatörer att tjäna på däckets höga och smala form. Det minskar rullmotståndet, vilket ökar energieffektiviteten och räckvidden för eldrivna fordonsparker i stadsmiljöer. IntelliGrip Urbans sensorteknik skulle även göra det möjligt för operatörer att med exakthet identifiera och i ett tidigt skede åtgärda däckrelaterade problem.

VIKTIGA EGENSKAPER OCH FÖRDELAR

IntelliGrip Urban skulle göra det möjligt för fordonsoperatörer att övervaka sina bilar och däck i realtid, vilket utgör en konkurrensfördel som ökar lönsamheten, tack vare följande viktiga egenskaper:

  • Sensor-in-Tire-teknik hjälper självkörande bilar att bättra avläsa vägförhållanden, vilket ökar passagerarsäkerheten och ger sinnesro. Hela fordonsparken kan dra fördel av utbyte av viktig information från däck till fordon via molnet.
  • Förebyggande underhåll gör det möjligt för fordonsoperatörer att med exakthet identifiera och i ett tidigt skede åtgärda däckrelaterade problem och potentiella säkerhetsproblem. En heltäckande, användarvänlig lösning för att maximera däckets prestanda och planera förebyggande underhåll bidrar till att sänka de totala verksamhetskostnaderna samt förbättra drifttiden, effektiviteten och hållbarheten för fordonsparken.
  • Den höga och smala formen minskar däckets rullmotstånd, vilket ökar energieffektiviteten och räckvidden för den eldrivna fordonsparken i stadsmiljöer. Konceptdäckets form ger även bättre motstånd mot vattenplaning, vilket innebär att Goodyears designers har kunnat minska antalet spår i däcket, för högre miltal och lägre bullernivå.

Goodyear IntelliGrip Urban - video

Goodyear Dunlop Nordic är en affärsenhet för åtta länder i Norden och Baltikum, med huvudkontor i Stockholm. Verksamheten har ca 150 anställda och genomför delar av produkttesterna i norra Finland och Sverige. Goodyear Dunlop Nordic innefattar varumärkena Goodyear -  ett av världens största däckföretag med omkring 66 000 anställda och tillverkar sina produkter i mer än 48 fabriker i 21 länder över hela världen, Dunlop - en av världens ledande tillverkare av hög- och ultrahögprestandadäck med en imponerande framgångshistoria inom motorsport. Dunlops omfattande tävlingsverksamhet har lett till nyskapande däckteknologier för vardagsbilisten. Även varumärkena Fulda, Sava, Kelly och Debica ingår i Goodyear Dunlop Nordics produktportfölj.


För ytterligare information om Goodyear, besök www.goodyear.se For mer information om Dunlop, se www.dunlop-tires.se eller www.dunlopmotorcycle.eu

. 

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera