Följ Goodyear Dunlop Sverige

Goodyear presenterar vinterdäcken 2017

Pressmeddelande   •   Sep 12, 2017 07:30 CEST

Goodyear lanserade sitt första UltraGrip-däck 1971, en serie vinterdäck som ingenjörerna kontinuerligt förbättrat. Den fortlöpande innovationen under de senaste 45 åren har gjort Goodyear till en av ledarna på marknaden för vinterdäck. UltraGrip-familjen har varit en succé med över 60 miljoner däck sålda sedan lanseringen(1). I vinter får nu det europeiska vinterdäcket UltraGrip Performance och UltraGrip Performance SUV en uppdatering i form av tekniken SoundComfort Technology.

SoundComfort Technology till vinterdäck

I vinter lanserar Goodyear de första vinterdäcken utrustade med SoundComfort-tekniken. Ett inre skumlager i däcken gör att ljudet som uppstår i kupén vid däckens kontakt med vägbanan kan minskas med hela 4dBA(2). Goodyear använder ett polyuretanskum med öppna celler som utan att kompromissa med köregenskaper gör att bullret inuti bilen reduceras. Tekniken som i dagsläget finns till flertalet av Goodyears sommardäck kommer finnas tillgänglig till UltraGrip Performance i fem dimensioner och till UltraGrip Performance SUV i fyra dimensioner.

UltraGrip Ice Arctic – Revolutionerande dubbar för bättre grepp och kortare bromssträcka på is

UltraGrip Ice Arctic är nästa generations dubbdäck, särskilt framtaget för att möta det tuffa vinterklimatet i de nordiska länderna. Goodyear UltraGrip Ice Arctic lanserades framgångsrikt på den nordiska marknaden med testvinster från oberoende tidningar och starka recensioner från våra kunder via vårt Test Driving Program.

Goodyears avancerade dubbteknologi med sin innovativa form och kropp, gör att dubben behåller sin riktningsposition och sitt effektiva grepp på is. För att få bättre väggrepp har dubben utformats med en vass framkant som ger bättre grepp på is vid acceleration. Utformningen ger dubben stabilitet och har en bredare bakkant som gör inbromsningen mer effektiv. Men vinter är inte bara snö och is, Goodyear har även investerat mycket i att ta fram ett däck som också ska ge en balanserad väghållning, med exempelvis stark bromsförmåga på både torra och blöta vägytor.

UltraGrip Ice Arctic finns tillgänglig i 43 storlekar mellan 13 och 19 tum.

UltraGrip Ice Arctic SUV – Avancerad dubbdäcksteknologi ger ökat väggrepp för kontroll på snö och is

Med en unik dubbdäcksteknologi hanterar UltraGrip Ice Arctic SUV Europas nordligaste regioner där temperaturen en normal vinterdag kan sjunka långt under -15°C. Däcket presterar även på varmare vinterdagar då slitbanan är utformad för att kunna fånga upp snö samtidigt som de djupa mönsterspåren underlättar förmågan att frigöra sig från snö, slask och väta vilket maximerar däckets grepp och motstånd mot vattenplaning.

I Tekniikan Maailmas vinterdäckstest från föregående år placerade sig däcket på en podiumplacering bland dubbdäck för SUV och var även bäst av totalt sju däck vid bromsning på is. Utöver det lyfts däckets egenskaper på snö och då framförallt dess grepp i sidled(3). Dessa resultat vittnar om UltraGrip Ice Arctic SUVs höga kvaliteter under tuffa vinterförhållanden. Däcket följer lagstiftningen i Sverige, Finland och Norge(4) som är framtagen för att minska vägslitage.

UltraGrip Ice Arctic SUV finns tillgänglig i 34 storlekar mellan 15 och 20 tum.

UltraGrip Ice 2 – Nordiskt dubbfritt däck och flerfaldig testvinnare*

UltraGrip Ice 2 är ett dubbfritt däck som är anpassat för nordiska vinterförhållanden. Däcket har utvecklats för att leverera stabil prestanda med förbättrat grepp och inbromsningsförmåga på snö och is samt övergripande förbättrad prestanda på både vått och torrt väglag.

Med ny avancerad gummiblandning behåller däcket greppet på snö, is och torra underlag, samtidigt som ”Active Grip”-teknologin optimerar kontakten mellan väg och däck på mycket hala underlag. Tack vare däckets raka sajpningar som gräver sig ner i underlaget presterar däcket väl vid grepp och inbromsning på snö och is. De raka sajpningarna i kombination med aktiva blocksajpningar bidrar till ökad stabilitet och grepp vid utmanande körsituationer.

Resultat från Test Worlds oberoende test bekräftar att UltraGrip Ice 2 är lika stabil på is och snö som på torra och våta underlag. Däcket presterade klart bäst sett till grepp på is och snö samt manövreringsförmåga och bromssträcka på våta vägar(5).

UltraGrip Ice 2 finns tillgänglig i 35 storlekar mellan 13 och 19 tum.

UltraGrip Ice SUV – levererar hög prestanda på snö och is för SUV:ar under extrema vinterförhållanden

UltraGrip Ice SUV-däckets mjuka blandning bibehåller hög flexibilitet vid mycket låga temperaturer, vilket ger lägre styvhet och bättre vidhäftning för optimala köregenskaper med starkt grepp på is och snö. Vid sidan av att däcket anpassades för snö- och istäckta vägar tittade Goodyear närmare på de specifika kraven för SUV:ar. Dessa fordon är tyngre, vilket ökar belastningen på däcket, och särskilda egenskaper krävs för att säkerställa grepp och väghållning. Här spelar ActiveGrip Technology en viktig roll. För att motstå dessa högre krafter har fotavtrycket utvidgats.

Dessutom har slitbanemönstret anpassats för SUV:ar, så att det ger optimal bromsförmåga och drivgrepp på snöiga och isiga vägar. Till skillnad mot den tidigare raka formen är däckblocken nu vinklade, vilket stärker greppet.

UltraGrip Ice SUV är utrustat med TOP Indicator Technology: en snösymbol på däcket som gradvis försvinner allt eftersom det används. När den är helt borta behöver däcket bytas för att optimala vinteregenskaper ska säkerställas.

UltraGrip Ice SUV finns tillgänglig i 19 storlekar mellan 16 och 20 tum.

UltraGrip Performance – levererar utmärkt grepp för europeiska vintervägar 

Däcket består av tätt sammankopplade sajpningar och ett avancerat slitbanemönster vilket gör att varje yta på alla block har en hög prestanda på vintervägunderlag. UltraGrip Performance är speciellt framtaget för europeiska vintervägar och levererar ett utmärkt grepp. Däckets hydrodynamiska kanaler ger också bättre motstånd mot vattenplaning samtidigt som de främjar bortledning av vatten och slask. UltraGrip Performance är även utrustat med en slitageindikator som visar föraren när det är dags för däckbyte.

UltraGrip Performance finns tillgänglig i 62 storlekar mellan 15 och 20 tum, varav 5 storlekar med SoundComfort teknologi.

UltraGrip Performance SUV– Optimalt vägkontaktmönster till SUV

För att kontinuerligt förbättra sin vinterdäcksteknologi lanserade Goodyear UltraGrip Performance SUV för SUV:ar på europeiska vintervägar. På grund av sin storlek stärker SUV:ar och fyrhjulsdrivna fordon förarnas självförtroende. Dessa fordon är dock tyngre och har högre tyngdpunkt än personbilar. Därför utsätts däcket för starkare krafter, vilket gör bromsning och väghållning mer utmanande – en paradox som Goodyear har löst.

Låsande sajpningar och slitbanemönster ger UltraGrip Performance SUV en bättre balans mellan väghållningen på torr väg och prestanda i snö. ActiveGrip-tekniken ger däcket bättre grepp och bromsegenskaper samtidigt som den SUV-optimerade placeringen av sajpningar och block medför att blocken nu är vinklade istället för att vara helt raka vilket ger bättre grepp på snö.

UltraGrip Performance SUV finns tillgänglig i 28 storlekar mellan 16 och 21 tum, varav 4 storlekar med SoundComfort teknologi.

(1) Interna data för Goodyear.
(2) Baserat på invändiga vägmätningar. Testat i oktober 2010; däckstorlek 245/40R18; testbil; Audi A8; plats: testbanan för buller på GIC*L.
(3) Tekniikan Maailma, nummer 19/2016, däckstorlek 235/65-17
(4) Norge har lagt till ett undantag som accepterar däck som erhållit Finnish Type Approval. *Goodyear UltraGrip Ice 2 test winner among non-studded Nordic winter tires in Teknikens Värld, 22/2016, 205/55R16, one of two test winners in Tekniikan Maailma 17/2014, Tehnikamaailm 10/2014,Motor 5/2014, 205/55R16 94T, 12 non studded tires in test. Best in test among 7 non studded tires in test in Aftonbladet Bil 6/2014 and Teknikens Värld 22/2014, 205/55R16 94T,
(5) I jämförelse med tre konkurrenter. Testat av Test World, december 2013, beställt av Goodyear Dunlop. Däckstorlek: 205/55R16; Testbil: VW Golf 7; Testplatser: Colmar-Berg(L), Wittlich(D), Ivalo(FIN); Report No. TW-TT13-TT550.

Goodyear Dunlop Nordic är en affärsenhet för åtta länder i Norden och Baltikum, med huvudkontor i Stockholm. Verksamheten har ca 150 anställda och genomför delar av produkttesterna i norra Finland och Sverige. Goodyear Dunlop Nordic innefattar varumärkena Goodyear -  ett av världens största däckföretag med omkring 65 000 anställda och tillverkar sina produkter i mer än 47 fabriker i 21 länder över hela världen, Dunlop - en av världens ledande tillverkare av hög- och ultrahögprestandadäck med en imponerande framgångshistoria inom motorsport. Dunlops omfattande tävlingsverksamhet har lett till nyskapande däckteknologier för vardagsbilisten. Även varumärkena Fulda, Sava, Kelly och Debica ingår i Goodyear Dunlop Nordics produktportfölj.


För ytterligare information om Goodyear, besök www.goodyear.se For mer information om Dunlop, se www.dunlop-tires.se eller www.dunlopmotorcycle.eu

. 

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera